Reisapotheek eerste hulp kit voor op reis

De ‘must haves’ voor in de reisapotheek!

Reisapotheek

 

Er zijn een aantal dingen die standaard meegaan in onze koffer. Eén daarvan is onze, toch wel uitgebreide, reisapotheek. Oorspronkelijk was het een soort van “travel first aid kit”, maar inmiddels aangevuld en omgetoverd tot een ware reisapotheek. Vaak keert hij onaangeroerd weer terug naar huis, maar we hebben hem ook weleens echt moeten gebruiken. We waren toen maar al te blij dat we hem bij ons hadden.

Natuurlijk kan je ook veel medicijnen of verbandmiddelen op je plaats van bestemming kopen, maar dat is lang niet altijd het geval. Om uit eigen ervaring te spreken, midden in de rimboe is het behoorlijk lastig zoeken naar een apotheek! En wat dacht je van de taalbarrière, het is niet altijd even makkelijk om je medisch uit te drukken in het Engels. En als dat wel lukt, dan is het maar de vraag of de arts of apotheker je klachtenomschrijving zal begrijpen.

Onze eigen reisapotheek

Onze reisapotheek zit boordevol handige tools en medicatie. We zijn tot deze samenstelling gekomen dankzij de medische kennis van mijn schoonmoeder (zij is verpleegkundige), mijn medisch geschoolde collega’s uit het gezondheidscentrum en mijn beperkte kennis van medicatie als fysiotherapeut. Ik deel graag mijn tips met jullie!

 

Reisapotheek medicatie

Paracetamol

Misschien wel het meest bekende medicijn van allemaal. Paracetamol helpt tegen veel verschillende soorten pijnen, zoals hoofdpijn, migraine, keelpijn, spierpijn, en bij menstruatie pijn. Ook kan het gebruikt worden bij koorts. Een middel wat altijd handig is om bij je te hebben. Veel mensen krijgen hoofdpijnklachten tijdens het vliegen of bij aankomst op stemming na een lange en zware reis. Paracetamol zou dan een goed optie zijn om te nemen.

Ibuprofen

Voor mij persoonlijk is Ibuprofen een middel wat absoluut niet in de reisapotheek mag ontbreken. Ibuprofen is een pijnstiller, maar heeft ook een ontstekingsremmende eigenschap en werkt koortsverlagend. Je kunt het o.a. gebruiken bij koorts, spierpijn, hoofdpijn en gewrichtspijn. Goed om bij te vermelden, niet iedereen kan evengoed tegen dit middel. Een bijwerking van Ibuprofen zijn bijvoorbeeld darmklachten.

Reisziekte

Niets is vervelender dan reisziekte. Heel onhandig als je met de auto op vakantie gaat of tijdens een rondreis in een volle bus. Reisziekte kan ook ontstaan tijdens het vliegen of op het water. Tijdens een walvissen safari in Sri Lanka werd dat voor mij maar al te duidelijk! :) Er zijn verschillende soorten medicatie tegen reisziekte, één daarvan is Primatour. Primatour is zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Bijwerkingen van Primatour kunnen sufheid, vermoeidheid en slaperigheid zijn. Je kunt dan beter niet gaan autorijden of een andere risicovolle bezigheid uitvoeren.

ORS

Misschien wel de meest voorkomende kwaal tijdens vakantie, diarree. Bij diarree verlies je veel vocht. Hierdoor heb je natuurlijk sowieso al een verhoogde kans op uitdroging, maar in combinatie met een warm klimaat is deze kans nog veel groter. ORS helpt uitdroging te voorkomen. ORS is verkrijgbaar in zakjes en bevat een mengsel van zouten en duivensuiker, welk je oplost in water. Het smaakt niet bepaald lekker, helpt wel goed tegen uitdroging. Uitdroging moet je te aller tijden proberen te voorkomen!

Loperamide – Imodium

Diarree op zich is natuurlijk al vervelend genoeg, maar diarree tijdens een lange busrit of vlucht is toch wel de overtreffende trap. Soms wordt dit ook wel reizigersdiarree genoemd. De naam zelf zegt het eigenlijk al, diarree op vakantie. Meestal veroorzaakt door besmet water of voedsel. Imodium is een diarree remmer, soms ook wel verkrijgbaar onder de naam Loperamide (dat is de stofnaam). Stop dit standaard in je reisapotheek, het kan je veel ellende besparen. Belangrijk is dat je dit medicijn goed volgens de bijsluiter gebruikt, als je het namelijk te lang of in te hoge dosering slikt, kan het omgekeerd werken en raak je verstopt. Ook niet fijn!

Zantac

Voor maagklachten, zoals brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel in combinatie misselijkheid, kun je Zantac gebruiken. Bij de apotheek of drogist verkrijgbaar in 75 mg tabletten. Het komt regelmatig voor, het opgeblazen gevoel in combinatie met misselijkheid. Bijvoorbeeld na het eten van de maaltijden tijdens een vlucht, of op vakantie wanneer je opeens totaal ander voedsel eet dan je normaal gesproken gewend bent.

Andere medicijnen die helpen tegen maagklachten, zoals brandend maagzuur, zijn Omeprazol en Pantoprazol .

Malaria

Malaria een ziekte die je echt liever niet wilt krijgen! Mocht je op vakantie gaan naar een gebied waar malaria heerst, neem dan eerst contact op met bijvoorbeeld je huisarts of een instantie die reisadviezen geeft, zoals de GGD. Er zijn verschillende soorten Malaria tabletten, maar vaak wordt Malarone voorgeschreven. Het schijnt dat het gebruik van malaria medicatie de kans op zeeziekte vergroot. Bij mij was dit inderdaad het geval, op een spiegelgladde zee in Kenia sloeg het bij mij in alle hevigheid toe. Na het grondig bestuderen van de bijsluiter kwamen we achter deze bijwerking.

 

Reisapotheek handig

Blarenpleisters

Niets is vervelender dan blaren op je voeten tijdens vakantie. Zeker als je een actieve vakantie hebt of gewoon van wandelen houd. In warme landen, met een wat vochtiger klimaat is de kans op blaren groter. Standaard zitten er in onze reisapotheek dan ook blarenpleisters. Handig als je een blaar hebt en toch wil wandelen. Het voorkomen van blaren is natuurlijk beter. Ik zweer bij de soort vaselineachtige sticks die tegenwoordig op de markt zijn. Je kunt hier je voeten mee insmeren, zeker de punten waar veel wrijving op kan ontstaan , je hebt hierdoor echt aanzienlijk minder kans op het ontwikkelen van blaren. Dat is in ieder geval mijn ervaring. Handige tip voor als je ook wat sneller last hebt van blaren!

Tekenpincet

Nasty beestjes, die teken! Ik zou je zeker aanraden dat als je door hoog gras loopt of een soortgelijk gebied waar veel teken zouden kunnen zitten, je regelmatig je armen en benen controleert. Voorkomen dat ze zich vastbijten is natuurlijk het allerbeste. Toch weten ze vaak je lichaam op te sluipen en zich vast te bijten voordat je er erg in hebt. Het is noodzaak dat je een teek dan verwijderd. Een goede en veilige manier om dit te doen is met behulp van een tekenpincet!

Pincet

Super handig om bij je te hebben! Splinters en dergelijke verwijder je hygiënisch met een pincet, waardoor de kans op ontsteking aanzienlijk kleiner wordt.

Tape

Een klein rolletje witte tape of medical tape is handig om mee te nemen. Zeker als je van plan bent om te gaan hiken. Bij een kneuzing of verzwikking van bijvoorbeeld een enkel kan dit veel steun geven. Het is tevens multifunctioneel, je kunt het ook gebruiken om een scheur in je tas te plakken bijvoorbeeld.

Antiseptisch middel

Ontsmet wondjes altijd! Doe dit in landen met een warm en tropisch klimaat ook altijd met muggenbeten. Met antiseptische middelen bedoelen we eigenlijk desinfectans. Een ontsmettingsmiddel en bacteriën dodende vloeistof. Denk maar aan Sterilon of Betadine. Je kunt het gebruiken om wondjes te ontsmetten, maar ook voor bijvoorbeeld je pincet te reinigen. Jodium is ook een bekend desinfectans, alleen veel mensen zijn allergisch hiervoor, waardoor je beter voor Betadine kan kiezen, dit is een meer hypoallergeen middel.

Verbandmiddelen

De eerste die niet mag ontbreken in de reisapotheek zijn natuurlijk de pleisters. Hiernaast nemen wij altijd gaasjes mee in een steriele verpakking, betadine gaas, elastisch windsel (dit is een een rolletje verband met lichte rek), tape en een klein schaartje.

Steriele naalden en spuiten

Dit klinkt heftiger dan het is en je zult ze ook zelden nodig hebben, maar soms kan het toch een goede toevoeging zijn aan je reisapotheek. Steriele naalden en spuiten hoef je natuurlijk niet mee te nemen tijdens je vakantie in Spanje of bijvoorbeeld Canada. Maar ga je echt diep de jungle in, in een land waar de medische zorg nog niet zo goed geregeld is, dan kan het raadzaam zijn om zelf naalden en injectiespuiten mee te nemen. Dit met het oog op besmettingsgevaar. Veel ziektes zijn overdraagbaar via bloed. Daarbij is het dus heel belangrijk dat er steriel materiaal gebruikt wordt. Dit is een tip voor de reisapotheek die niet standaard is en daarom hoef je dit niet altijd bij je te hebben, maar als je wel een risico land bezoekt, dan is dit wel het overwegen waard. Doe dit wel altijd in overleg met je huisarts.

 

Reisapotheek tips

 

Ruimte bespaar tip

Al die verpakkingen en doosjes kunnen veel ruimte in beslag nemen. Wat ik zelf altijd doe, ik haal de verpakkingen van de medicijnen af. De medicijnen strips doe ik vervolgens samen met de bijsluiter in een klein zakje die afsluitbaar is met een drukstrip. Ik plak dan nog een etiketje op het zakje, met de naam van het middel en waarvoor het gebruikt kan worden. Zo heb ik alles overzichtelijk bij elkaar en scheelt het me veel ruimte! Deze tip heb ik gekregen van mijn schoonmoeder en ik vind het zelf heel handig. En nu deel ik hem weer met jullie!

Reisvaccinaties

Niet fijn, maar wel raadzaam! Voor elk land gelden er andere voorschriften qua reisvaccinaties en er zijn zelfs landen waar je tegenwoordig niet meer binnenkomt zonder de benodigde en verplichte vaccinaties. Raadpleeg voor je op reis gaat je huisarts, GGD of andere organisatie die reisvaccinaties aanbied.

Geneesmiddelen paspoort

Als je medicijnen gebruikt en je gaat op reis, dat is er het zogenoemde geneesmiddelenpaspoort. Hierin staat vermeld welke medicijnen je gebruikt. Op deze manier kun je bij de douane makkelijker aantonen dat de medicijnen in je tas echt jouw medicatie zijn en geen drugs.

Als je medicatie gebruikt die onder de Opiumwet vallen, zoals sterke pijnstillers, slaapmiddelen of medicatie bij ADHD, dan heb je een speciale verklaring nodig van je huisarts of specialist. Anders komen ze als het goed is niet de douane door.

 

 

 

 

6 comments

  1. Goede blog.

    Tijdens mijn eerste reizen door Azië had ik al deze dingen braaf bij me, met de tijd ben ik steeds nonchalanter geworden. Malariapillen en vaccinaties neem ik braaf, maar paracetamol en rekverband ‘vergeet’ ik regelmatig.

    Ik heb al heel wat apotheken bezocht met een gekneusde enkel ;)

  2. O jee! Daarom is medical tape zo ontzettend handig. Je kan er zo ongeveer alles mee. :) Heel goed bij gekneusde of gezwikte enkels. Hier spreekt de fysiotherapeut in mij ;)

  3. Als ik met de kinderen op reis ga neem ik vrij veel van dit soort dingen mee (juist omdat als er eentje ziek wordt ik niet even weg kan als ouder alleen om het te kopen), maar zonder kinderen neem ik veel minder mee. Het verschilt per land. Voor een citytrip naar Spanje of Italië neem ik alleen paracetamol mee, maar naar bijv Egypte of Turkije ook immodium en ORS. Gelukkig heb ik noch de kinderen zelden maagklachten gehad; dat had ik meestal toch meer in landen als Myanmar (als ik daar nog aan denk…), Mexico en Nepal. O ja, en sinds ik kotsmisselijk werd tijdens het walvissen spotten op de Azoren neem ik ook reispilletjes mee.

    1. Die reispilletjes zijn toch wel handig hé? Het klinkt me bekend in de oren, van dat walvis spotten. Bij mij ging het in Sri Lanka niet helemaal goed.. :) Voor een citytrip neemt ik inderdaad ook alleen paracetamol of ibuprofen mee. Maar mochten we langer en verder op vakantie gaan, dan zit er van alles in onze tas. (wat we gelukkig eigenlijk nooit hoeven te gebruiken).

  4. Ik neem ook altijd oor en oogdruppels mee. Tegen opgeblazen gevoel gebruiken wij Deflatine, ook in het vliegtuig. Verder heb ik ook insectenwerend middel met deet bij me en anti zonnebrand. En antijeukmiddel (nestosyl) en handengel. En voor een verfriisend gevoel een busje waterspray. Malaria profylaxe alleen als er een malaria risico is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *