Tafelberg Kaapstad Zuid-Afrika

Rondreis 3 weken Zuid-Afrika: Johannesburg naar Kaapstad

Een drieweekse rondreis door Zuid-Afrika. Via Johannesburg naar Kaapstad met een bezoek aan het Kruger National Park. Met zijn tweeën in een huurauto richting de mooiste bezienswaardigheden die Zuid-Afrika te bieden heeft. Dit is onze reisroute (boordevol tips en aanbevelingen) van Johannesburg naar Kaapstad in drie weken.

Reisroute Zuid-Afrika van Johannesburg naar Kaapstad in 3 weken

Op het moment dat ons ticket is geboekt en de huurauto is vastgelegd kan de grote voorbereiding voor onze reis naar Zuid-Afrika echt beginnen. We rijden in 3 weken van Johannesburg naar Kaapstad. Maar voordat we richting het westen rijden, willen we eerst een bezoek brengen aan het Kruger National Park. Het maken van safari’s en game drives vormen een beetje de rode draad voor onze reis door Zuid-Afrika. Juist omdat je in dit land veel safari’s met je eigen auto kunt maken en dat lijkt ons een ontzettend bijzondere ervaring. In 3 weken van Johannesburg naar Kaapstad, met een bezoek aan het Kruger National Park is een aardige rit, maar wel een om nooit meer te vergeten.

Ik deel graag onze reisroute van Johannesburg naar Kaapstad in 3 weken met je, om te inspireren, maar ook om gewoon zelf terug te kunnen lezen en weg te dromen bij alle herinneringen die we deze drie weken hebben gemaakt. Want dat kan ik je wel meegeven, een rondreis door Zuid-Afrika zal er een zijn om nooit meer te vergeten.

Panoramaroute Zuid-Afrika

Dag 1: Aankomst in Zuid-Afrika & de Panoramaroute

Halverwege de ochtend landen we na een lange vlucht op het vliegveld van Johannesburg. Johannesburg staat niet bekend als de meest veilige stad en daarom hebben wij ervoor gekozen om door te reizen naar Sabie. Ons beginpunt van de Panoramaroute. Vanaf het vliegveld is het ongeveer vier uur rijden naar The Sabie Town House Guest Lodge, ons eindpunt voor vandaag. We hebben deze accommodatie speciaal gekozen voor zijn ligging, het uitzicht en omdat het gewoon een hele fijne plek is om een middag te ontspannen, te genieten van het zwembad en om bij te komen van een lange vlucht. Morgen gaat onze reis door Zuid-Afrika echt beginnen en gaan we op pad om de Panoramaroute te verkennen.

Blyde river canyon Zuid-Afrika

Zuid-Afrika dag 2: Panoramaroute & Blyde River Canyon

Niets is fijner om je eerste echte vakantiedag te beginnen met een uitgebreid ontbijt in het zonnetje op het terras. Onze reis door Zuid-Afrika begint vandaag met het verkennen van de Panoramaroute en een bezoek aan de Blyde River Canyon, een 30 kilometer lange kloof met werkelijk waar spectaculaire uitzichten. Eind van de middag komen we aan bij de Bush River Lodge, een kleinschalige lodge gelegen aan de Olifants river. Hier geen olifanten, maar wel krokodillen en nijlpaarden. De lodge is gevestigd in een klein wildpark, waar ook kudu’s, impala’s en waterbokken leven. We wagen een poging aan onze eerste echte Zuid-Afrikaanse braai en genieten vanaf het terras van het uitzicht op de rivier en zijn dieren. Een heerlijke afsluiter van een mooie dag.

Reisroute Zuid-Afrika, olifanten Kruger National Park

Dag 3 t/m 5 Zuid-Afrika: Kruger National Park

Vandaag brengt onze drieweekse reisroute door Zuid-Afrika ons wel naar een heel speciale plek. Het Kruger National Park, waar we maar liefst drie dagen mogen genieten van alle dieren. Het speciale aan het Kruger National Park is natuurlijk dat je hier met je eigen auto op safari kan gaan. Het is zo’n mooie ervaring om de giraffen en olifanten zomaar voor je de weg te zien oversteken. Voor ons was het Kruger Park de highlight van onze rondreis door Zuid-Afrika.

In drie dagen bezochten we een deel van het noorden, centraal Kruger en het zuiden van het Kruger National Park. Wij verbleven in het Sefapane Lodge (ook wel bekend om zijn goede keuken), sliepen een nacht onder de sterren in een safari tent midden in het park (Tented Adventures Pretoriuskop Rest Camp) en kozen voor de laatste nacht voor de Imbube Safari Lodge, welke grenst aan een wild trail. Hierdoor komen er de hele dag dieren langs, die je zelfs vanuit het zwembad kunt bewonderen. Hoe mooi is dat?

Rondreis en reisroute Zuid-Afrika Johannesburg Kaapstad

Dag 6 Zuid-Afrika: Een lange, maar mooie rit naar St Lucia

De afstand van Johannesburg naar Kaapstad is groot. Omdat we niet elke dag hele lange afstanden willen afleggen hebben we twee wat langere reisdagen ingelast. Vandaag is de eerste. Vanaf het Kruger National Park rijden we in 8 uur richting St Lucia. Een lange rit, die op Google Maps korter lijkt te zijn als je dwars door eSwatini rijdt (het voormalige Swaziland). Schijn bedriegt, want de grenscontroles nemen zoveel tijd in beslag dat een bezoek aan eSwatini nog een paar uur aan de toch al lange reisdag zal toevoegen.

Waarom geen bezoek aan eSwatini? Ondanks dat het land ons prachtig lijkt en de reis erdoorheen heel avontuurlijk beloofd te zijn, kozen wij er toch voor om eSwatini heen te rijden. De reden hiervoor is simpel. Je moet keuzes maken. In drie weken tijd kan je helaas niet alles zien. Wat heel jammer is, eSwatini en ook Lesotho hadden we graag willen bezoeken. Reden genoeg om hier nog eens terug te keren! Want één ding is nu al zeker, we komen zeker nog eens terug in Zuid-Afrika.

De rit zelf is lang, maar ook prachtig. Van landbouwgebieden met eindeloze akkers rijden we vervolgens door de bergen tot we uiteindelijk St Lucia in zicht krijgen. De weg is een uitdaging, maar de drukte op de weg en de gaten in het asfalt wennen. Het autorijden in dit deel van Zuid-Afrika is anders, maar wel een avontuur op zich.

iSmangaliso Wetland Park St Lucia Zuid-Afrika

Neushoorns Hluhluwe iMfolozi National Park

Dag 7 t/m 10 Zuid-Afrika: St Lucia, het iSimangaliso Wetland Park en Hluhluwe iMfolozi National Park

St Lucia voelt als een klein tropisch paradijs, gelegen op een schiereiland, met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de zee. We verblijven hier vier dagen om het iSimangaliso Wetland Park te bezoeken, te genieten van het strand van Cape Vidal en om op safari te gaan in het nabijgelegen Hluhluwe iMfolozi National Park. Het leefgebied van de neushoorn.

Wat St Lucia natuurlijk helemaal bijzonder maakt is dat hier ’s avonds de nijlpaarden gewoon door de straten lopen. Neem dus altijd de auto als je ’s avonds op pad gaat. Ook al zien de nijlpaarden er heel schattig uit, dat zijn ze niet.

Wil je weten wat er nog meer te doen is in St Lucia, dan is het blog wat ik schreef over de mooiste bezienswaardigheden en de leukste activiteiten om te doen in St Lucia misschien ook wel interessant voor je.

Er zijn genoeg mooie accommodaties in St Lucia te vinden waar je een heerlijke tijd kan hebben. Maar als ik je een tip mag geven, kies voor een verblijf in The Sandpiper. Een accommodatie die een dikke 10 verdiend. Mooie kamers, perfecte locatie, een tropische tuin met zwembad, een heerlijk ontbijt en het allerbelangrijkste: de allervriendelijkste en gastvrije gastvrouw ooit. Je voelt je er meteen helemaal thuis.

Nijlpaarden Zuid-Afrika

Dag 11: Van St. Lucia naar Umkomaas

Op drie uur rijden van St. Lucia ligt het kleine, maar wereldberoemde dorp Umkomaas. De bekendheid van dit dorp heeft alles te maken met Aliwal Shoal, een duikspot die in vele top 10 lijsten met de mooiste duiksite’ s ter wereld voortkomt. Ook is dit dé plek in Zuid-Afrika om te duiken met haaien en dat laatste is dus precies waarom we hier zijn. Morgenochtend gaat Thijs duiken met haaien. Niks geen kooi, gewoon zo tussen de haaien. Doodeng, maar aan de andere kant ook ontzettend gaaf. In plaats van duiken kun je hier trouwens ook snorkelen met haaien (meer mijn ding), maar omdat de zee deze week nogal wild is, zit dat er voor mij helaas niet in. Iets met zeeziekte en groen en geel zien.

Umkomaas heeft een prachtige ligging aan de oceaan en de omgeving is ontzettend groen, maar meer dan strand is er eigenlijk niet. Of zoals ze hier zeggen, Umkomaas is een echte duikers, vissers en drinkers bestemming. Hou je van één van deze drie, dan zit je hier zeker goed.

Wij verbleven in The Elephants Tusk, een kleine B&B in Umkomaas. Hartelijk ontvangst, mooie kamers met alles er op en eraan (inclusief hele lekkere chocolaatjes en amarula), zachte bedden, fijne douche en een heerlijk vers gemaakt ontbijtje. ’s Avonds schoven we aan bij de familie en werden we getrakteerd op een 3 gangen menu. Kortom, echt een prima plek om te overnachten in Umkomaas. Maar het beste moet nog komen. Voor een standaard tweepersoonskamer betaalden we 553 ZAR, wat omgerekend ongeveer 33 euro is. Dit is inclusief heerlijk, a la carte ontbijt. Een bizar lage prijs voor zo’n fijne overnachting. Natuurlijk is er nog veel meer accommodatie te vinden in Umkomaas, maar ik vraag me af of je zo’n prijs-kwaliteitsverhouding elders nog gaat vinden.

Duiken met haaien Umkomaas Zuid-Afrika

Dag 12: Umkomaas & duiken met haaien (zonder kooi)

’s Ochtend vroeg gaat de wekker. Het is zover. Thijs gaat duiken met haaien. Het is een ochtendduik en om 06.15 moet er worden verzameld bij de duikschool. Toch wel spannend.

Terwijl Thijs op zoek gaat naar haaien, schuif ik aan bij de ontbijttafel van de Elephant Tusk. Het voelt een beetje als thuiskomen. Gezellig met een kop thee genieten van je ontbijt in een zeer gastvrije huiselijke omgeving. Bij elke accommodatie waar we tijdens onze reis door Zuid-Afrika verbleven zat ontbijt bij inbegrepen. Het was altijd erg goed, maar de Elephant Tusk Guesthouse komt toch als winnaar uit de bus. Zulke lekker yoghurt als daar (met fruit, nootjes en honing) heb ik nog niet eerder gegeten. Als je een Michelin ster zou kunnen ontvangen voor het ontbijt, dan was deze hier in Umkomaas zeker uitgereikt.

Na een paar uur komt Thijs weer het terras op lopen. Het duiken met haaien was een waanzinnige en zeer inspannende ervaring. Maar hij heeft ze gezien. En hoe! Check de foto’s maar, die spreken boekdelen. Met een tevreden man naast me gaan we later op pad naar onze volgende bestemming, het op een uur rijden gelegen Trafalgar. We hebben dit dorp specifiek gekozen voor de Nakai Beach Homestay. Een klein boutique hotel met een infinity pool op loopafstand van het strand. Om lekker een middag te ontspannen en te genieten van de omgeving.

De reden voor deze relatief korte afstand en het relaxen heeft ook te maken met het duiken en de kans op de ziekte van Caisson. De weg vanaf Trafalgar gaat namelijk verder door de bergen. Als je gedoken hebt is het niet verstandig om daarna de hoogte in te gaan, met oog op het ontwikkelen van decompressieziekte, ook wel bekend als de duikersziekte.

Reisdag reisroute rondreis Zuid-Afrika Johannesburg Kaapstad

Dag 13: Reisdag door een betoverend landschap

De wekker gaat al vroeg en na een kort ontbijt stappen we even voor vijven in de auto op weg naar het Addo National Park. Vandaag staat onze tweede reisdag op het programma. Een negen uur durende rit door het Afrikaanse landschap. Het was een wonderbaarlijke. Hoog door de bergen, waar je letterlijk door de wolken rijdt, glooiende heuvels, oneindige vergezichten en een landschap dat zo ontzettend groen is.

De rit is prachtig, maar ook avontuurlijk met af en toe een put hole in de weg, overstekende schapen (geiten, koeien, paarden, je ziet het hier allemaal) en mensen die op de snelweg wandelen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Wat het daar ook echt is. Prachtige huizen, afgewisseld door drukke steden en dorpen gemaakt van golfplaten. Vandaag zien we een heel andere kant van Zuid-Afrika. Een kant waar de toeristen nog niet zoveel komen, waar het op sommige plekken nog armer is, maar de natuur en de mensen ook ontzettend mooi zijn. Zuid-Afrika is een land met twee gezichten en dat kan je tijdens deze rit goed zien.

In de middag komen we aan bij de Footprint Lodge, een paar minuten verwijderd van de gate van het Addo Elephant National Park. Hoewel het een lange rit was met veel indrukken valt onze vermoeidheid eigenlijk wel mee. We genieten de rest van de middag van het kleine met rotsen omringde zwembad, verwennen ons zelf met een koud drankje en genieten van de Afrikaanse zon. De belangrijkste reden waarom we voor een verblijf in de Footprint Lodge gekozen hebben is het eten. De lodge staat bekend om zijn uitstekende kookkunsten en de traditionele Afrikaanse keuken. We worden niet teleurgesteld. Het diner is uitstekend en bovendien heel gezellig. Eigenlijk voelt deze lange reisdag als een prima vakantiedag. Veel indrukken, avontuurlijke situaties, prachtige landschappen met als kers op de taart een heerlijk afsluitend diner.

Addo Elephant National Park Zuid-Afrika

Dag 14: Addo Elephant National Park

Vandaag staat helemaal in het teken van het verkennen van het Addo Elephant National Park en zijn bewoners. De naam zegt het al een beetje, Addo staat voornamelijk bekend om zijn vele olifanten. Het is het drie na grootste National Park van Zuid-Afrika en het enige park wat direct grenst aan de zee.

Net als in het Kruger kun je Addo prima zelf met de auto ontdekken. Je eigen game drive, het blijft iets bijzonders. De wegen zijn hobbelig en op sommige plekken is de vegetatie behoorlijk hoog, wat het soms best lastig maakt om de dieren te spotten. Op de open plekken zien we groepen olifanten, hyena’s, jakhalzen en verschillende soorten bokken. De Afrikaanse eland, die ook hier in Addo voortkomt, zien we helaas niet. Een pluspunt van Addo zijn de vele uitkijkpunten, waarvandaan je een spectaculair uitzicht hebt over het park, de duinen en de zee in de verte.

Op ongeveer een kwartier rijden van Addo ligt De Old Drift Guest Farm. Een oude boerderij die nu is omgetoverd tot guesthouse. Een fijne plek om na je game drive bij te komen bij het zwembad, lekker te dineren en te genieten van de stilte, het uitzicht en de sterrenhemel. Het ontbijt bij De Old Drift Guesthouse is een van de beste die we tijdens onze reis gehad hebben.

Natures Valley Garden Route Zuid-Arika

Dag 15: Garden Route & Wilderness

Vandaag beginnen we aan ons eerste deel van de Garden Route. We starten bij Jeffreys Bay, bezoeken de Storms River Bridge en brengen een bezoek aan een deel van het Tsitskiamma National Park en Nature’s Valley. Vooral Nature’s Valley vonden wij echt prachtig. We eindigen onze dag in Wilderness. Een schilderachtig dorpje aan de voet van een groot meer en het beginpunt van het bijbehorende National Park.

Overnachting tip (en het is een super tip) voor Wilderness en de Garden Route is The Anchorage. Een prachtig wit huis, direct gelegen aan het meer met sublieme uitzichten over de omgeving. The Anchorage is echt zo’n plek waar je eigenlijk niet meer weg wilt gaan. O, en ze serveren ’s middags huisgemaakte scones. Yumm! Wel even van tevoren reserveren.

De Garden Route is een route waar je makkelijk 6 dagen kunt doorbrengen. Wij verbleven 3 dagen in dit gebied. Zuid-Afrika is ons ontzettend goed bevallen en we brainstormen al stiekem over een volgende trip, waarbij we een paar dagen extra in deze regio zullen verblijven.

Walvissen spotten Hermanus Zuid-Afrika

Dag 16: Garden Route & walvissen spotten bij Hermanus

Na het ontbijt nemen we afscheid van het mooie Wilderness om langzaam en met vele stops richting Hermanus te rijden. Hermanus is dé plek in Zuid-Afrika waarvandaan je vanaf de kant prima walvissen kunt spotten. En dassies, heel veel dassies. Wil je ze van iets dichterbij zien, dan kun je hier ook een walvistour boeken, waarbij je met een boot de zee op gaat op zoek naar walvissen.

Overnachtingstip: Auberge Burgundy Guesthouse, lekker lokaal gelegen in het centrum van Hermanus. Als je van een goed ontbijt houdt, dan is dit the place to be. Heerlijke kazen, cakes en taartjes. Ach, het is vakantie toch. :)

Pinguïns Betty Bay Zuid-Afrika

Whale Coast Route Zuid-Afrika

Dag 17: Via de pinguïns en de Whale Coast Route naar Stellenbosch

De walvissen vinden het allemaal wel prima en laten zich ook deze ochtend niet zien in de baai bij Hermanus. Helaas! Dan maar op weg naar de pinguïns in Betty’s Bay om vervolgens via de Whale Coast Route naar Stellenbosch te rijden. Een korte rit, maar wel een van de mooiste routes in Zuid-Afrika. Althans, dat vonden wij. Het zien van de pinguïns op het strand is echt een groot feest. De schattige dieren, hun klunzige manier van lopen. Het is een genot om naar te kijken. Na het maken van veel te veel foto’s (de pinguïns zijn ook zo leuk) rijden we via de Whale Coast Route richting Stellenbosch. De route is prachtig en heeft vele uitkijkpunten waar je met je auto even kan stoppen langs de kant van de weg. De uitzichten zijn adembenemend.

De middag besteden we in Stellenbosch. We brengen een bezoek aan de wijngaarden van Zorgvliet, waar ze wel hele leuke picknick spots hebben. Bestel je eigen mand met lekkers, een fles wijn naar keuze en zoek een plekje op in het gras. De wijn is goed, het eten nog beter en de omgeving is prachtig. Wil je picknicken midden in een wijngaard, dan is dit de place to be.

Dag 18: De wijngaarden van Stellenbosch

Oe la la, Stellenbosch. Wat ben je mooi. Het is helemaal niet verkeerd wakker worden op het landgoed van het Orange Ville Guesthouse. Vandaag staat in het teken van het bezoeken van de Wine Estates in de omgeving. De landgoederen en wijngaarden waar je doorheen kunt wandelen en hun beste wijnen kunt proeven. Het Guesthouse heeft een zogenaamde “wine en walk” tour uitgezet, die je zelfstandig kunt lopen. De accommodatie ligt zo centraal, dat dit het perfecte uitgangspunt is om de bekende wijngaarden te kunnen bezoeken. Het fijne aan de wandeling is dat deze de wijngaarden via verschillende wandelpaden met elkaar verbindt. Iets wat je niet veel ziet in Zuid-Afrika. Het is hier vrij normaal om gewoon langs de kant van de weg (of snelweg) te lopen. Doodeng, dus deze route klinkt ons als muziek in de oren.

Onze gastvrouw zet ons af bij Delaire Graf, een vrij chique wijngaard waar we genieten van ons eerste glas wijn met een prachtig uitzicht. Hierna wandelen we door naar Tokara voor een wijn en olijfolie proeverij, om vervolgens de dag af te sluiten met een diner bij Le Pommier. Een kleine wijngaard met vooral lekkere rosé en een goed restaurant.

De vraag rest natuurlijk, rol je ’s avonds door de wine tastings als een balletje naar huis? Dat valt alles mee. Tijdens de wijnproeverijen proef je verschillende wijnen, maar van elke wijn wordt maar een klein laagje ingeschonken. De hoeveelheid wijn die je daadwerkelijk drinkt valt dus best wel mee. Alhoewel je het natuurlijk altijd zo gek kan maken als je wilt. ;)

Tafelberg Kaapstad Zuid-Afrika

Watherfront Kaapstad Zuid-Afrika

Dag 19 t/m 22 Kaapstad en omgeving

De laatste vier dagen van onze reis door Zuid-Afrika stonden in het teken van het ontdekken van Kaapstad en zijn omgeving. Zo beklommen we de Tafelberg (best wel pittig), gingen we wandelen in het nationale park Kaap de Goede Hoop, relaxte we op het strand, keken we naar de vele zeeleeuwen die hier in de zee rondzwemmen en bezochten we natuurlijk Kaapstad zelf. We kozen voor een verblijf in Hout Baai. Een klein plaatsje net buiten Kaapstad. De voornaamste reden hiervoor was dat we het wel fijn vonden om net buiten de drukke stad zelf te logeren en het Poseidon Guesthouse heeft zulke prachtige uitzichten, dat de keuze voor Hout Baai snel gemaakt was. De zonsopgang en het elke avond de zon achter de bergen zien verdwijnen was een heerlijke afsluiter van onze drieweekse rondreis door Zuid-Afrika.

Rondreis en reisroute Kaapstad regio Zuid-Afrika

Keuzes en een extra tip voor de reisroute van Johannesburg naar Kaapstad

Onze drieweekse roadtrip van Johannesburg naar Kaapstad was een waar avontuur en mijn eerste kennismaking met Zuid-Afrika. Het is een prachtig, maar ook ingewikkeld land waar wij nog graag eens zouden willen terugkomen. Stilletjes dromen we al van een bezoek aan het noorden van het land. De reisroute die je hierboven leest is hoe wij onze Zuid-Afrika roadtrip hebben ingedeeld. Met veel persoonlijke keuzes, zoals het overslaan van eSwatini. Als je drie weken hebt, kan je helaas niet alles zien. Mocht je vier weken vakantie tot je beschikking hebben, dan zou eSwatini, Lesotho en een langer verblijf in de Garden Route een mooie aanvulling op deze reisroute van Johannesburg naar Kaapstad zijn.

 

Volg me voor een fijne dagelijkse dosis reisinspiratie op Facebook, Instagram & Pinterest.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *